11. maaliskuuta 2019

Leiri elämää

Hiihtoloma leirillä

Viikko 9 on perinteisesti Alavudella hiihtoloma viikko. Kuitenkaan matkailualan opiskelijana ja työssäoppijana minulla ei ns. kunnon hiihtolomaa ollut. Työssäoppi paikalta minulle oltiin kuitenkin järjestetty mahdollisuus osallistua hiihtoloma leirille, joka järjestettiin Alavuden ja Töysän 4H yhdistyksien toimesta Vetämäjärven leirikeskuksessa. Leiri oltiin kohdistettu lapsille, ala-asteikäisille. Kyseisellä leirillä oli 12 lasta ikähaarukalta 6-12v. Leirin aiheena oli ympäristö ja kierrätys ja leiri kesti yhden yön, ja kaksi päivää.

Aluksi kun kuulin leiri ehdotuksesta olin vähän epäileväinen, mutta koska siinä tulisi hyvin tapahtuman järjestämistä, menin porukkaan mukaan.
Perjantaina 22.2 meillä oli Alavuden 4H porukan, leirin vastaavan ohjaajan, Sirpan kanssa pieni palaveri, jossa käytiin läpi leiripäivien kulkua, ja mitä kannattaa ottaa mukaan. Kävimme  myös lyhyesti läpi ketä muita ohjaajia sinne olisi tulossa. Etäisesti tunsin heistä joitakin, mutta en kuitenkaan kovin hyvin. Sovimme palaverin päätteeksi aikatauluista; maanantaina leiri alkaisi klo.12, paikalle työntekijät klo.11.

Vetämäjärven leirikeskuksen päärakennus, taustalla punaista ulkorakennusta jossa myös majoitustiloja.


Leiripäivä 1.
Maanantai 25.2
"Ympäristö sankarit"
Maanantai aamuna herätyskelloni soi noin klo.9:00 aamulla. En ole aamuihminen, joten osasin varautua siihen että sängystä nousemiseen menee jonkin aikaa. 
Viimeinkin kun sain itseni ylös, pakkasin loput tarvittavat tavarat ja laitoin kaiken lähtöä vaille valmiiksi. Lähdimme kotoa noin puoli 11. Tiet olivat aivan kaameassa kunnossa, joten aikaisin lähtö ei ollut yhtään pahitteeksi. Perillä myös leirikeskuksen piha oli täysin peilijäässä...luistimet olisi olleet kieltämättä paremmat kuin hyvät tuolla liustinradalla, jota jotkut ehkä jopa pihaksi kutsuvat. Pääsin kuitenkin hengissä sisälle.
 Alkuun meitä oli vain kolme työntekijää paikalla; minä, Sirpa ja Oona. Myöhemmin paikalle tulivat myös Töysän 4H:sta Sanni-Maiju, sekä Sirpan tytär Jenni lapsineen. 
Järjestelimme paikkoja valmiiksi ja minä tutustuin paikkaan. Vaikka Vetämäjärven leirikeskus on minulle ennestään tuttu, piti silti vähän kertailla mitä missäkin oli, sillä olin käynyt siellä viimeksi Moku-leirillä 7lk. syksyllä. Ja kyllä se siitä muistuikin mieleen pienen hakemisen jälkeen.
Aivan ensimmäisenä laitoimme siis askartelu välineet paikoilleen valmiiksi, jotta ensimmäinen ohjelma saataisiin heti jouhevasti käyntiin. Kirjoitimme ensimmäisen leiripäivän ohjelman ylös, jotta myös lapset (he jotka jo osasivat lukea) pystyivät seuraamaan päivän tapahtumia.

Pian tuon jälkeen alkoikin lapsosia virrata paikalle tasaiseen tahtiin, ja klo.12 aikoihin olikin kaikki lapset koolla. Heti lasten saavuttua oli ruokailu. Olin mukana avustamassa ruokailua, kaatelin mehua ja ojensin lapsille aterimia. Joillekin kävin kantamassa mehun ja aterimet pöytään asti, etenkin kaikkein pienimmille, ja jos muuten näytti hivenen epävakaalta tai lautanen oli aivan täynnä.
Ruokailun jälkeen oli ryhmäytymistä, askarreltiin yhdessä sekä tyttöjen, että poikien huoneiden oviin kyltit. Askarteluissa käytettiin hyväksi kierrätys materiaaleja; sanomalehtiä, pullojen muovikorkkeja, vessapaperin hylsyjä, oksia, käpyjä, ja oikeastaan kaikkea mahdollista mitä vain pystyi! Huonekyltteihin laitettiin kaikkien leiriläisten nimet, mutta kynää ei saanut käyttää. Lapset siis laitettiin tesimään lehdistä omia nimikirjaimiaan, mahdollisimman isoja tietenkin että ne varmasti näkyisivät. Kun nimikirjaimet oltiin löydetty, liimattiin ne paperille ja sitten he saivat vielä koristella kyltit mieluisiksi. Huonekylttien jälkeen askarreltiin vielä jokaiselle lapsille nimipinssit. (Lähinnä siksi että muistaisimme heidän nimensä paremmin, sillä ainakin minun nimimuisti on aivan surkea..😅)

Kun olimme saaneet kaikille lapsille ja itsellemme nimipinssit tehtyä, siivoilimme ensin askartelu jäljet pois ja sitten olikin jo välipala aika. Jälleen olin mukana kaatelemassa pikkuisille mehua. Välipalan jälkeen olikin ulkoilua. Puimme ulkoiluvaatteet päälle ja lähdimme ulos leikkimään. Sirpa oli keksinyt lapsille pienen kisan, jossa lapset jaettiin ensin ryhmiin ja sitten ryhmille ohjaajat. Kisailu oli lumiveistoksen tekeminen siten, että korkeimman veistoksen/tornin rakentanut joukkue voittaa. Ohjaajat eivät saaneet osallistua rakennus puuhaan, mutta neuvoja sai antaa aina jos joku sitä kysyi. Apuvälineiksi kukin joukkue sai kaksi frisbeetä, joilla ainoastaan sai hakea lunta, käsin ei saanut luntakuljettaa. Joukkueeni teki sotasuunnitelman että kaksi haki koko ajan lunta ja joukkueen kolmas jäsen kokosi parhaansa mukaan tornia. Aikaa rakennus puuhiin olis 10 minuuttia. Välillä joukkualsiet vaihtelivat paikkoja kun eivät koko ajan jaksaneet juosta lunta hakemaan. Rakennus urakka sujui hienosti yhteispelillä ja tulimmeksin kisassa toisiksi!

Meidän lumiveistos on alhaalta toinen. Kisan ehdottomasti korkein torni sortui viime metreillä, ja ainoa mitä jäljelle jäi, on lumikasa meidän tornista seuraavana.

Rakennus urakoiden jälkeen oli minun vuoro vetää leikki. Valitsin leikiksi peilin, sillä siinä tulee samalla kätevästi nimien kertausta myös laspille. Leikki sujui ja innosti lapsia, ja kaikilla oli oikein hauskaa. Leikkiä jatkui monta kierrosta, oikeastaan he innostuivat siitä enemmän kuin osasin odottaa. Tämän jälkeen lapset vaativat saada leikkiä piilosta, ja sitä me sitten hetki leikittiinkin. Se ei sujunutkaan sitten niin hyvin, joten sitä otettiin vain yksi kierros. Ulkoilu aikaa jäi leikkien jälkeen vielä jonkun verran ennen ruokailua, niin jotain piti vielä keksiä. Sain idean poikien lumisodasta..koska lumipalloilla ei olisi saanut heitellä toisia, minin heittelemään palloja lähellä oleviin puihin. Pojat innostuivat tulemaan myös, onneksi. Otimmekin siis tarkkuus heittoa. Ensin otimme lähellä olevan puun, johon vuorollaan kaikki kyllä osuivat. Sitten tähtäimeen otettiin hivenen kauempana ja alempana oleva kivi. Viimeinen heittokohde oli vielä kauempana sijaitseva puu, johon heitin aluksi lumipallon korkealle. Haastoin sen jälkeen porukkaa heittämään merkin korkeammalle puuhun kuin minä. Porukka otti haasteen tosissaan vastaan, ja yksi jopa sai merkin yläpuolelle omansa! Pian tuon jälkeen olikin jo aika päivälliselle, ja suunnistimme sisälle. Päivällisellä toimin jälleen mehutarjoilijana.

Tarkkuusheiton ensimmäinen uhri.

Päivällisen jälkeen oli hetki vapaata aikaa ennen saunaa, joten menimme rakennuksen yläkertaan leikkimään kierrätys muistipeliä. Tässä pelissä jakauduttiinjälleen pariin eri joukkueeseen. Muistipelin kortit olivat isoja, päällystettyjä kuvakortteja, jotka peittivät suuren osan lattiasta. Korteissa oli kierrätyksestä erilaisia kuvia; jätejaottelua, jäte astioita yms. Sääntöinä normaalilla tavalla muistipelin säännöt. Kerkisimme muutamia kierroksia pelata. Lapsille annettiin myös tehtäväksi keksiä iltaohjelmaa varten 10 kysymystä ja niihin vastaukset. Kysymykset laadittiin huone ryhmittäin, eli tytöt vs. pojat.
Saunavuorot olivat vuorotellen, tytöt erikseen ja pojat erikseen. Sillä aikaa kun tytöt kävivät saunassa, leikin muutaman pojan kanssa yläkerrassa olevilla isoilla kuutio patjoilla. Pojat hyppelivät patjalta toiselle ja kuvittelivat lattian olevan laavaa, minä taas (olin vissiin joku laava monsteri) siirtelin patjoja ja yritin estää poikien kulkemisen. Se oli minunkin mielestäni hauska leikki, ja pojat saivat mukavasti purettua siinä ylimääräistä energiaa, energisiä kavereita kun olivat 😆
Poikien saunavuoron ajan piirtelimme tyttöjen kanssa, ja värittelimme toistemme tekemiä piirroksia. Oli aivan ihana päästää luovuus valloilleen ja nähdä kuinka taitavia tytöt olivatkaan! 
Saunavuorojen jälkeen olikin sitten iltapala aika, ja minun aikani lähteä kotiin päin. Pitkä päivä oli takana, ja toinen (onneksi hivenen lyhyempi) edessä.








   

Leiripäivä 2.
Tiistai 26.2
"Tää leiri meni liian nopeesti!"
Aamulla herätys 7:30. Heti ajatus lisää nukkumisesta. Ei auta. Pers ylös sängystä, kamat kasaan, -kantoon ja menoks. Takasin paikalla olin vähän 9 jälkeen. Muutamat oli vielä aamupalalla, ja myös minä kurvasin aamupala pöytään.
Aamupalan jälkeen piakkoin mentiin sitten taas ulos leikkimään. Ohjaaja Sanni-Maiju oli ottanut ulos mukaan lakanan, joka levitettiin ulkona maahan. Ohjeeksi annettiin että nyt lähdetään etsimään luontoon kuulumattomia asioita ja esineitä. Lapset suorastaan rynnistuivät liikkeelle, minäkin menin perässä, koska miksipä ei. Monet löysivät yllättävän nopeastikin luontoon kuulumattomia asioita ja esineitä, roskia. Muutamat tarvitsivat apua, ja autoin heitä myös etsimään tavaroita.
Kun kaikki lopuksi olivat saaneet vähintään yhden tavaran laknalle, levitettiin ne niin että kaikki roskat näkyivät selkeästi. Kävimme läpi mitä kaikkea roskaa olimme löytäneet. Läpikäynnin jälkeen pelasimme muistipeliä; jokainen lähti yksi kerrallaan ringistä pois, lakanalta poistettiin aina yksi (tai useampi) tavara ja ringistä poistuneen piti muistaa mitä kaikkia tavaroita lakanalla oli ja mikä puuttui. Kun olimme käyneet ringin läpi, lapsille annettiin tehtäväksi lajitella roskat oikeisiin kasoihin; paperit keskenään, muovit, metallit jne...ja viedä roskat niille kuuluviin jäteastioihin.Seuraavaksi lapset saivat ottaa luontoon kuuluvia asioita, keppejä, kaarnaa, risuja, käpyjä, mitä ikinä löysivätkään ja toivat niitä lakanalle myös. Leikimme samaa muistipeli-leikkiä myös niillä.
Leikkimisen jälkeen menimme sisälle, jossa minun oli tarkoitus vetää askartelua. Hetki piti miettiä mitä kierrätys aiheista askartelua voisi olla. Sitten keksin meidän ulkoleikistä ja edellis illan kierrätys muistipelistä, että lapset voisivat suunnitella oman näköiset jäteastiat, piirtämällä tai askartelemalla edellis päivänäkin käytössä olleista kierrätys materiaaleista. Jäteastioita tuli jos jonkin moisia, toinen toistaan hienompia ja värikkäämpiä. Myös osa ohjaajistakin innostui oman jäteastian askartelusta.
Ohessa askartelun tulosta..



Askartelujen jälkeen siivosimme yhdessä tuumin pöytää, sillä aamulla jääneestä puurosta leivottiin sämpylöitä. Jokainen lapsista sai leipoa itselleen sämpylän, joka sitten syötiin ruuan yhteydessä. 
Pian olikin sitten ruoka-aika, ja minä toimin taas aterin- ja mehutarjoilijana.
Ruuan jälkeen lapset siivoilivat vielä huoneita kuntoon ja pakkasivat tavaroitaan, sekä askartelu- ja piirrustushetkien tuloksia laukkuihinsa. Pakkailujen jälkeen menimme yläkertaan pelaamaan kierrätysBINGOA!! Kyllä, BINGOA!! Olin ihan pähkinöinä, sillä olin aina ollut onnekas bingossa (tai siis tähän asti..) Bingo lappuun oltiin laitettu eri kierrätys astioita, ja lappua täytettiin aina, kun edestä näytettiin kuvaa, jonka roskat vastaavat lapussa olevia kierrätys astioita (esim. metallit - metallinkeräykseen-rasti ruutuun) Auttelin samalla lapsukaisia kun täyttelin omaa lappuani. Minulla ei meinannut tulla ollenkaan bingoa..mutta onneksi tämä ei ollut niin vakavaa, vaan kaikki saivat palkinnon! Ei tarvinnut minunkaan jäädä ilman :D 

 Bingon jälkeen olikin sitten enää päiväjuoma, ja kohta kello olikin jo sen verran, että lapsia tultiin hakemaan. Klo.14 rakennus olikin jo täysin hiljainen...leiri oli loppusiivouksia vaille valmis. Loppusiivoissa ei kauaa mennyt, joten pääsin jo kolmeksi kotiin. Leiri meni todella nopeasti, mutta niinhän sitä sanotaan "Aika lentää kun on mukavaa.."

Leiristä jäi hyvä fiilis ja oli kaiken kaikkiaan todella mukava kokemus! 😊

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti