13. maaliskuuta 2019

Hevosia ja vielä lisää hevosia!

Talvirieha 3.3.2019
Alavuden Ratsastajat Ry järjesti 3.3.2019 Alavuden Ratsutilalla koko perheelle tarkoitetun talviriehan. Tästä olin saanut sitten idean kysyä että pääsisinkö minäkin mukaan järjestelemään, ja sainkin vastuulleni tapahtuman talutusratsastuksen järjestämisen!

Alkujärjestelyjä!
Talutusratsastusta järjestelin jo tapahtumaa edeltävällä viikolla. Kyselin tallilta tiistai iltana oman valmennustunnin jälkeen talutusratsastukseen poneja/hevosia, jos tallilta löytyisi sopivia. Ja löytyihän niitä! Chili (pieni poni), Reiska (isompi poni n.140cm), sitten Reina (isompi poni n.140cm) tai Keke (pieni poni). Paikanpäällä sunnuntaina varmustuisi tarkemmin.
Keskiviikkona aloitin varmistelemaan hevosille taluttajia. Onneksi Hillevi (tapahtuman vastaava vetäjä) antoi muutaman tytön numerot, joita voisin kysellä talutukseen mukaan, innokkaita tyttöjä kun ovat. Laitoin myös muutamalle tutulleni viestiä asiasta ja muutama lupautui mukaan. Infosin vielä Hilleville kaiken mitä sain tietooni, että myös hän pysyisi menossa mukana, ja voisi auttaa jos jossain kohtaa joku ongelma tulisi.
 Perjantaina ja lauantaina oli taluttajien kanssa vielä pientä säätöä, kun pari heistä ketä olin alunperin kysynyt ei pääsytkään paikalle. Aluksi tuli pieni paniikki, mutta kun laitoin Hiltsulle viestä asiasta, selvisi hommatkin ja sain kuin sainkin lopulta hommattua taluttajia tarpeeksi. 
Lopuksi laitoin vielä taluttajille tarvittavat tiedot, monelta paikalle, mitä kaikkea pitäisi keretä tekemään, ketä poneja olisi talutuksessa, ja alustavasti sovittiin myös ketä kukakin tyttö taluttaisi.
Lauantaina järjestettiin myös Alavuden ratsutilalla talkoot, joissa laitettiin paikat kuntoon seuraavaa päivää varten ja ratsastusnäytöstä varten haettiin myös lähi maastosta kiinteitä maastoesteitä. Talli ja maneesin seutu siivottiin ja laitettiin kuntoon, samoin kuin maneesin pohja lanattiin. Talvitapahtuman lisäksi tallilla oli Alavuden Ratsastajien järjestämät kilapilut, eli tapahtumaa riitti koko päiväksi!


Talvitapahtuma päivä! 
Sunnuntai 3.3
"Uudestaan, uudestaan!"
Talvitapahtuma alkoi siis klo.12 ja kesti noin klo.14. Sovimme taluttajien kanssa, että näemme tallilla klo.11, jolloin haetaan ponit talliin ja laitetaan niitä kuntoon. Kun saavuin paikalle, olivat taluttajat jo tallilla. Varmistimme vielä poneja, ja talutusponeiksi varmistui Chili, Reiska ja Keke. Haimme ponit sisälle, ja muutama tyttö alkoi laittamaan niitä kuntoon samalla kun minä ja yksi taluttajista lähdettiin hakemaan varustehuoneesta kypäriä jo valmiiksi lapsia varten. Maneesissa laitoimme kypärät paikoilleen ja talutusponeja varten jokaiselle oman kirjaimen (A,B,C) niin lapset olisi helpompi ohjata ponien luo.
Tallissa saimme jokainen huomioliivit päällemme, jotta meidät erottaisi työntekijöiksi. Autoin myös satuloimaan muutamaa ponia, joiden satulavyöt olivat muutamalle pienemmälle taluttajalle liian tiukat laittaa. Pian kello olikin jo sen verran, että ihmisiä alkoi virrata paikalle.

Tapahtuma alkoi ratsastusnäytöksellä, jossa samalla esiteltiin Alavuden Ratsastaat Ry:n jäseniä/hallitusta. Ratsastusnäytöksessä oli esillä kaikki ratsastuksen olympialajit; kouluratsastus, esteratsastus ja kenttäratsastus, sekä vikellys. Samalla kerrottin vähän Alavuden Rtasastajat Ry:n toiminnasta, saavutuksista ja ylipäänsä seurasta itsestään!

Ratsastusnäytöksen maastoesteitä, taustalla rataesteitä.
 
Vikellysnumeron jälkeen saimme mennä hakemaan talutustponeja tallista ja valmistautua talutukseen. Teimme viimeistely toimenpiteet poneille, ennen kuin lapset saivat tulla nousemaan kyytiin; kiristimme satulavyöt tarpeeksi kireälle ettei satulat lähde keikkamaan ja säädimme jalustimet melko lyhyiksi, sillä suurin osa talutettavista olisi todennäköisesti pieniä lapsia.
Minun työni oli olla kypärävastaava, annoin lapsille aina vuorollaan sopivan kokoisen kypärän, kypäriä oli 10kpl eri koossa (pari pienintä kokoa oli 52-53, ja suurin kypärä 60). Talutusratsastus oli todella suosittu, ja välillä lapsia tuli niin paljon, että kypärät loppuivat kesken, mutta onneksi kuitenkin vaihtelu sujui jouhevasti. Monet lapsista kävivät talutuksessa useita kertoja, ja uskoisin että moneen iski jopa pieni hevoskärpänen! Minäkin kävin loppu ajasta taluttamassa muutaman kierroksen pienintä Chili-ponia, ja sain taluttaa myös talutuksen nuorinta osallistujaa, 7,5kk vanhaa pientä Lucas-poikaa (hänen äitinsä kulki vieressä ja piti tietenkin pojasta koko ajan kiinni, että hän varmasti pysyi kyydissä!). 
 

Talutusponit Reiska (vas.) ja Keke taluttajineen.

Talutusponi Reiska.

Muita ohjelmia tapahtumassa oli myös hieno keppihevosrata kaikkine hienouksineen, sekä rekiajelua, ja tallissa ponin harjausta ja hoitamista. Kelikin tapahtumassa oli mitä hienoin, ja aurinko paistoi koko päivän! Keppihevosradan lisäksi myös keppihevoset oltiin tuotu paikalle!

Keppihevosrata.

Rekiajelua Kaijuksen tasaisessa kyydissä auringon paisteessa.
 


Jälkitoimia
Kun kello lähestyi 14;sta aloimme lopetella talutusratsastuksen kanssa. Veimme hevoset takaisin talliin ja riisuimme varusteet Reiskalta, sillä Chili ja Keke jatkaisivat kisoihin. Reiskan taluttajalla oli muuta menoa, niin lupasin hoitaa ponin kuntoon ja ulos. 
Kun olin saanut ponin ulos, menin katsomaan oliko vielä jotain tekemättä. Vein tallin käytävältä muutamia varusteita paikoilleen ja tallin kypäröitä takaisin varustehuoneeseen, samoin AR:n huomioliivit, jotka olimme saaneet. 
Kun lopulta kaikki oli hoidettu kuntoon, menin katsomaan kisajärjestelyjä, jos siellä tarvittaisiin vielä apua. Järjestelyt oli niiltä osin valmiina, joten jäin sitten vielä hetkeksi seuraamaan kisoja.

Ihana hevostäyteinen päivä takana!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti